19 12
發新話題

我媽叫我買車......... =.=

我媽叫我買車......... =.=

比較熟悉我既朋友們都知 我仍然係一個學生... (如無意外 應該年尾會畢業)
頭先接到阿媽電話 佢無啦啦問我會唔會買車

我覺得好奇怪... 無端白事做乜買車!!??
佢話因為我有車牌 (<<<< 一個非常好的理由!! ) (其實我覺得呢個係藉口 查實佢手痕想渣車)

其實我買唔買車都唔係主因 而係 本身我屋企剛剛先買左架新車
阿媽話佢渣唔掂 先想我買過部同佢兩份用

我屋企本身得一個車位 如果我畢業後買多部就要額外租多個車位
而且我係新牌仔 牌費會好貴
我媽就話 佢肯俾額外果個車位的月租 而且牌費落佢名都無問題

再諗深一層...
我畢業後會變成一個打工仔, most likely都唔會開車返工
阿媽做左廿幾年家庭主婦, 平日都無乜幾可會用車

雖然我都好想要一部自己既車 可以載住我隻狗周圍去玩嘛 (平日我老豆&阿媽唔俾我帶baby上車 話污糟 ) (但我都會成日偷偷地抱佢上車 )
但似乎好無謂+浪費金錢!

你又點睇?
I have 2 brains.
My left brain has nothing right and my right brain has nothing left.
咁著數嘅事﹐重唔leu 飯應???
引用:
原帖由 斯利時 於 11-5-2006 23:04 發表
咁著數嘅事﹐重唔leu 飯應???
下?? 除左車位月租之外 其他都應該係我俾曬喎.... (唔肯定 未傾到去咁遠)
都唔係好著數唧

況且我工都未有份 咁快講買車 太睇得起我了
My left brain has nothing right and my right brain has nothing left.
咁就要揾定SPONSOR 啦~~~
令尊大人是個好好的PROSPECT~~
引用:
原帖由 斯利時 於 11-5-2006 23:19 發表
咁就要揾定SPONSOR 啦~~~
令尊大人是個好好的PROSPECT~~
靠佢就死得咯
佢一早mark實我畢業後幫手供佢架新玩具喇............

老實講, 你覺得我咁樣買車會唔會好無謂??
養多架車等同養多個人呀 .....三思.三思!!!  

用錢要用得其所!!
引用:
原帖由 波波 於 11-5-2006 23:22 發表

靠佢就死得咯
佢一早mark實我畢業後幫手供佢架新玩具喇............

老實講, 你覺得我咁樣買車會唔會好無謂??
說真的﹐如非必需﹐真係唔好啦。唔係就
是泊車費﹐隧道費都有得妳肉赤~~
始終有架車係方便好多...

But錢錢係一個好重要o既問題~
少點身外物, 輕鬆由此起  

除非真係必需品啦, 唔係, 可需急在一時?  
現在 D 油貴.... 小心為妙....
泊車都好貴~

貴過養一個人呀!
引用:
原帖由 糖糖媽 於 11-5-2006 23:32 發表
養多架車等同養多個人呀 .....三思.三思!!!  

用錢要用得其所!!
right!!
學野野話齋, "買仔唔貴養仔貴"

何況我屋企又唔係無車.... 只係額外買多架
呢筆好似洗得好無謂咁
引用:
原帖由 斯利時 於 11-5-2006 23:43 發表

說真的﹐如非必需﹐真係唔好啦。唔係就
是泊車費﹐隧道費都有得妳肉赤~~
係呀
只係泊車都要at least $2300一個月喇 (我剛剛search過我住果區既月租車位價錢)
過海俾隧道費貴過我搭MTR
引用:
原帖由 光仔 於 11-5-2006 23:52 發表
始終有架車係方便好多...

But錢錢係一個好重要o既問題~
引用:
原帖由 光仔 於 12-5-2006 11:13 發表
泊車都好貴~

貴過養一個人呀!
泊車呢筆錢真係好甘!!
我媽其實之前都買過架車 特登用來接載我細佬返學/放學用
原因又係因為我老豆架車太巨大 佢渣唔掂

不過果陣無租車位 只係泊街邊D咪錶
每幾個鐘就落去入錶 又會有時唔記得入喎
一見到警察行過就要衝落去 真係人都癲
引用:
原帖由 於 11-5-2006 23:54 發表
少點身外物, 輕鬆由此起  

除非真係必需品啦, 唔係, 可需急在一時?  
我都係咁諗架其實
不過我媽好似真係好想渣車 (佢之前買過一部 但幾個月又賣左 因為佢覺得日日要入咪錶好煩)
佢話我有車牌就應該買返架車 應該都係佢買車既藉口來架唧 (即係擺我上枱 )
我考到牌咁耐 都無提過話我想要車..... 特然打個電話黎講呢D野 嚇死我

呢樣野一定唔係必需囉... 因為我屋企本身有一部啦嘛
如果係買左第二部車 至多係用來俾我載baby周圍去 & 同阿媽去街用

愈諗愈無謂.........................

19 12
發新話題
最近訪問的版塊